Gezondheid, verzorging, voeding...

 
 
In deze rubriek proberen wij informatie te verzamelen zodat de nieuwe eigenaar van een Toy zoveel mogelijk antwoorden op al zijn/ haar vragen kan vinden. Natuurlijk mag u ons altijd andere vragen stellen als ze niet vermeld staan.

Nagels knippen:

Bij het nagel knippen van een Toy moet de eigenaar rekening houden met de fysiologie van de hond. Nagels knippen moet natuurlijk wel gebeuren, maar het moet vooral veilig gebeuren.

Als eerste attenderen wij u er op dat bij de Toy door hun lichte gewicht, de nageltjes bijna niet slijten, zelfs als u veel wandelt. Het rasstandaard vereist dat de hond makkelijk een pootje kan geven en deze tot een vuist kan maken, wat onmogelijk zal zijn met te lange nagels.

Behalve dat, is het ook beter voor het lopen en rennen, anders bestaat de kans dat er door instabiele stappen uw hond geblesseerd kan raken.

Het nagel knippen moet al aangeleerd worden vanaf pup af aan, zodat ze langzaam aan de procedure kunnen wennen. Tijdens de procedure is het van belang dat u de hond op zijn gemak stelt. Het vereist van de baas veel concentratie aangezien u niet te ver mag knippen, eenmaal verkeerd gedaan zal er altijd een trauma blijven. Het beste is ook om de nagels te knippen na een lange wandeling, zijn ze goed moe...

Voor het knippen heeft u een speciaal schaartje nodig, deze kan u in een goede dierenwinkel aanschaffen.

Enkele extra aandachtspunten zijn:

Knip niet te hoog, anders knipt u in het levende gedeelte. Met lichtgekleurde nagels is het nagelbed goed zichtbaar, waardoor goed in te schatten is hoever je kan knippen. Bij donkere nagels raden wij u aan om het door een dierenarts te laten doen.

Ogen:

 

De ogen van uw Toy zijn erg kwetsbaar, het ras kan soms Conjuctivitis krijgen, dit is een ontsteking van het slijmvlies van het ooglid. De speciale oogdruppels zijn verkrijgbaar bij de dierenarts.

Oren:

De oren schoonmaken kan u het beste doen met een schoon wattenschijfje, geen wattenstaafje, hiermee kan u veel schade aanrichten.

Eerst wordt de binnenkant van het oor afgenomen en langzaam gaat u met het wattenschijfje iets dieper en verwijdert u voorzichtig het oorsmeer. Ook kunt u speciale oordruppels gebruiken om het oortje van binnen goed schoon te maken. Dit kunt u ook bij een goede dierenwinkel of bij de dierenarts aanschaffen. Bij de langharige Toy zijn de oren echt prachtig met al zijn lange haren, ga hier voorzichtig mee om en borstel deze niet te veel.

 

Oren plakken:

Rond de leeftijd van 4 maanden of eerder moeten de oortjes van de pup rechtop komen te staan. Als dat niet vanzelf gebeurd moeten de oortjes geplakt worden. Daar heb je voor nodig:

1. brede pleister (van Kruidvat)

2. schaar
3. een stukje niet breekbaar plastic (bij voorbeeld een dekseltje van een plastic bakje of een oud bankpasje) 
4. alcohol
 
 
 
Knip 4 stukjes pleister in de vorm van de oren van de pup zo, dat de oortjes van binnen bij de ooraanzet tot helemaal in de oor aan de bovenkant bedekt worden en 2 staafjes met afgeronde randjes uit een stuk plastic.
 

Meet eerst de lengte van het staafje. Deze moet net zo lang zijn dat alle knikjes van het oor recht gezet worden.  

Ontvet de oortjes van binnen met alcohol.

Als de pup veel haar heeft in zijn oren, knip deze dan kort.

Plak voorzichtig de pleister. Eerst het puntje en daarna langzaam stuk voor stuk met je vingers naar binnen tot diep in het oor. Probeer het gelijk recht te doen.

Leg in het oortje het staafje maar niet te diep. Het staafje moet altijd korter zijn dan de pleister en niet in contact komt met de huid van het oor. Het staafje moet ook niet te hoog zitten, anders gaat het oortje omvallen.

 

 Plak de tweede pleister op dezelfde manier over het staafje heen.

Doe hetzelfde bij het andere oor. 

Klaar!

De pup gaat misschien een beetje piepen en aan zijn oren krabben. Negeer dat gedrag, de pup went er zeer snel aan.

LET OP! De pleisters mogen niet langer dan een paar dagen blijven zitten.

Na een dag of 4-6 moeten de pleisters verwijderd worden. Dat doe je zo, mocht het erg vast zitten:

pak de nagel remover zonder aceton,
bevochtig een wattenschijfje,
leg het watje in het oor op de pleister en week de pleister los,
trek voorzichtig aan de bovenste pleister, als die nog niet makkelijk los komt, blijf weken,
verwijder bovenste pleister en week verder de onderste,
trek voorzichtig de tweede pleister van het oortje en neem het oortje af met nagelremover (alleen als er geen irritaties en beschadigingen zijn!) en daarna met schoon water.
Laat de pup een paar dagen rusten en plak daarna de oren weer, zodra ze weer vallen.
 
Doe het totdat de oortjes niet meer omvallen en let extra op in de periode van tandwisseling (rond de leeftijd van 6 maanden). Geef de pup eventueel pensstaafjes, calcium en gedroogde rundpezen voor extra voedingsstoffen.
 

Vacht:

De vacht van een langharige Toy is pas rond zijn derde jaar volgroeid. Vanaf het eerste jaar beginnen de haren op de oren en staart te groeien en komt de hond er uit te zien als een volwassen Toy. Een pup zou je niet snel herkennen als zijnde een Toy, pas door deze haargroei krijgt hij de kenmerken van het ras.

Vaak wassen is voor geen één hond goed maar toch moet het soms gebeuren. Er is een groot aanbod van diverse shampoos, toch raden wij iedereen aan om een zo natuurlijk mogelijke shampoo te gebruiken.

Een langharige Toy kunt u af en toe verwennen met een heerlijke was en knip beurt bij een trimsalon, echter wanneer u shows wilt bezoeken met uw hond moet de Toy volgens het rasstandaard ongeknipt zijn. Ze hebben echter heel weinig onderhoud nodig in de praktijk en verharen amper!

Hier is een link naar een website die verschillende kleuren in de genetica laten zien:

http://doggenetics.co.uk/index.htm

 

Hoe en wanneer voeren:

Het voeden van een Toy vraagt de nodige aandacht.

Voor dat u een pup aanschaft is het raadzaam om hier eerst goed over na te denken. Het beste is om de hond het voer te geven wat hij al bij de fokker kreeg. Het is sterk af te raden om vaak van voer te veranderen. In ieder geval moet het voer wat gegeven wordt Premium zijn. Premium wil zeggen dat alles, wat uw hond nodig heeft aanwezig is in het voer.  Tegenwoordig zijn er bijna geen slechte brokken meer, echter verscheidene voedingsstoffen die gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor vlees, je hebt momenteel complete vlees voeding.
 
Start met puppy brokken en na 10-12 maanden kun je langzaam overgaan naar een volwassen voer. Wanneer je overstapt, is het van belang dat je het nieuwe voer met het oude vermengt, zodat de hond er langzaam aan kan wennen. Stap nooit plotseling over naar ander voer, hier kunnen niet alle Toys tegen en sommige zullen dan aan de diaree gaan! De volwassen hond moet minimaal 2x per dag gevoerd worden. De pup moet vaker per dag eten omdat deze nog in de groei is, minimaal drie keer is ideaal!

Wij voeren zelf Farmfood en Renske. Ze floreren hier heel goed op en alle voedingsstoffen zit erin. Af en toe worden de hondjes ook verwend met vers vlees. Heerlijk vinden ze het.... Binnen 2 seconden is alles op!