Ras geschiedenis

FB_IMG_1508576206407.jpg FB_IMG_1508579461724.jpg

FB_IMG_1508576242903.jpg

FB_IMG_1508579402725.jpg

FB_IMG_1508576193642.jpg9

FB_IMG_1508579411196.jpg

 

FB_IMG_1508579452198.jpg

 

De voorvaderen zijn afkomstig uit Engeland. Waarbij  uit een groepje jachthonden "de terriër" is ontstaan.

In de middeleeuwen stond de terriër bekend als een perfecte jager op vossen, ratten, konijnen en andere kleine dieren, echter is het moeilijk voor te stellen als je naar een Toy kijkt dat er in zijn aderen jagersbloed stroomt.

De grote honden werden geselecteerd voor de jacht. De kleinere honden hadden decoratieve doeleinden en werden gebruikt als compagnon.

Men denkt dat de voorvader van een Toy een Manchester Terriër (iets groter) gecombineerd met een Engelse Toy terrier (wat kleiner dan Manchester) is geweest. In de tijd van Zarina Katharina de Grote is het ras naar Rusland gebracht. Deze hond heeft destijds de verdiende aandacht getrokken van de Russische elite dankzij zijn gehoorzaamheid, energiek gedrag, communicatieve en vrolijke karakter.

Door de revolutie en politieke toestanden in Rusland kwam het ras in gevaar. Het communistische regime tolereerde niets wat te maken had met rijkdom, weelde en aanzien.

Tegen de tijd van de tweede wereldoorlog was het ras in Rusland bijna uitgestorven. Gelukkig werd er afgelopen jaren gigantisch veel werk verricht om het ras weer uit te breiden en te zuiveren. Er werden op verscheidene plaatsen gezocht naar overgebleven exemplaren en deze werden bij elkaar gebracht om weer een fokprogramma op te starten en zo het ras weer helemaal in ere te herstellen. Diegene waar het ras alles aan te danken heeft is Yevgueniya Fominichna Zharova, een hondenfokker uit Moskou.

Natuurlijk leek het herstelde ras na dit proces niet meer op de eerste Engelse klassieke toy, daarom kreeg deze de naam Russian Toy, ofwel Russische Toy terriër of Russkiy Toy.

Het ras werd in 1998 officieel erkend door de RKF (Russische Kynologische Federatie) en op 21 februari 2006 in Nederland (eerst een tijdelijke en later volledig) door de FCI (Fédération Cynologique Internationale).

Een belangrijke gebeurtenis in de ontwikkeling van het ras was in 1958, toen werd een pup geboren met de eigenschappen van de tegenwoordig lang harige Toy. Dit wilde men vasthouden, vastleggen en voortzetten in het fokprogramma. Zo ontstonden er twee soorten Toys, kort harige en lang harige, deze twee varianten vertegenwoordigen het hedendaagse ras.

Nu de Toy een volwaardig hondenras is geworden, is er interesse ontstaan in meerdere landen zoals Tsjechië, Finland, Baltische staten, Europa en Amerika. Het aantal liefhebbers voor het ras groeit met de dag!

Bekijk deze link en lees het uitgebreide verhaal over het ontstaan van dit bijzonder ras.

http://riahorter.com/OH02Nieuw%20RussischeToyTerrier.pdf